Oświadczenie w sprawie A. Dowe

autor: czukers, 23-12-2018, 16:19, źródło: inf. własna, 1 komentarz

Szanowni Państwo, Drodzy Kibice,

By uniknąć niepotrzebnych spekulacji i dyskusji Zarząd MUKS Widzew Łódź pragnie zająć stanowisko w sprawie absencji Amandy Dowe w ostatnim meczu z Artego Bydgoszcz. Sprawa miała swój początek trzy tygodnie temu. Zawodniczka oznajmiła, że nie zamierza wypełnić podpisanego w październiku kontraktu i po świętach Bożego Narodzenia nie zamierza wrócić do Polski. Tłumaczyła to tęsknotą za domem i rodziną. Koszykarka ma podpisany z Widzewem kontrakt do końca marca i nie ma w nim klauzuli, zgodnie z którą umowa może przestać obowiązywać jednostronnie wypowiedziana przez którąś ze stron.

Klub wypełniał wszelkie zapisy kontraktu wobec zawodniczki, próbował też kilkukrotnie rozmawiać na temat sytuacji. Zarząd proponował różne rozwiązania – rozumiejąc naturalne uczucie, jakim jest tęsknota, chciał pomóc zawodniczce i proponował sprowadzenie do Łodzi partnerki Amandy. Niestety, każdą z opcji zawodniczka odrzucała i sprawiała wrażenie przekonanej do zakończenia kariery. Klub dał jej jednak 10 dni do namysłu. Po tym czasie zdanie A. Dowe było niezmienne, więc Zarząd nie miał wyjścia i powziął odpowiednie kroki zabezpieczające interes klubu – o wszystkim poinformował agenta koszykarki. Amanda odmówiła udziału w piątkowym treningu, czym złamała zapis w kontrakcie i Regulamin Drużyny, a także gry w sobotnim spotkaniu. Kontrakt obowiązuje, ale zawodniczka zapowiedziała, że nie zamierza go wypełnić, czym może złamać kolejne jego zapisy.

Zachowanie zawodniczki oceniamy jako wysoce niesportowe i naganne. Klub ponosi znaczące straty, które wynikają z braku odpowiedzialności Amandy Dowe. Jest to związane z zakupem biletów lotniczych, zgłoszeniem kolejnej zagranicznej zawodniczki (opłata do Polskiego Związku Koszykówki wynosi 15 tysięcy złotych), a także z kosztami uzyskania Listu Czystości nowej koszykarki (i dodatkowe koszty przelotów). Trwają poszukiwania kolejnej środkowej – o szczegółach będziemy informować.

Komentarze Dodaj komentarz

• autor: obserwator, dodano 23-12-2018, 16:28

Obciążyć ją kosztami! ale pewnie tego nie mieliscie zapisanego w umowie…słabo klub się zabezpiecza na takie okolicznosci jak widać